Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 205 780 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 20950
Wpisy
  • liczba: 21
  • komentarze: 90
Galerie
  • liczba zdjęć: 0
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 2817 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Kategorie

Powrót

wtorek, 22 lutego 2011 12:06

Oj, dawno mnie tu nie było. Ale to nie znaczy, że nie zaglądałam na wasze blogi. Po prostu nie miałam czasu ani ochoty dodawać nowych przepisów. Ale od dzisiaj biorę się za siebie i będę bardziej aktywna.
Przepis na Jabłecznik z kremem cappucino znalazłam na tym blogu- http://wkuchennymoknie.blox.pl.
Ciasto jest czekoladowe, kawowe i co najważniejsze nie zawiera grama masła.

 

JABŁECZNIK Z KREMEM CAPPUCINO

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  6 jajek

  6 łyżek gorącej wody

  18 dag cukru

  18 dag mąki pszennej

  szczypta soli

  szczypta proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA MASĘ JABLKOWO- ANANASOWĄ:

  1 kg jabłek winnych

  1 puszka ananasów

  2 - 3 łyżki cukru

  2 galaretki cytrynowe

WYKONANIE:

Obrane i pokrojone w ósemki jabłka rozprażamy. Dodajemy zmiksowane wraz z zalewą ananasy i niemal stale mieszając, zagotowujemy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia. Dodajemy cukier wg uznania( dałam 3 łyżki) i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt.

KREM CAPPUCINO:

  600 - 700 ml śmietany kremówki 36%

  2 - 3 łyżki cukru pudru

  1 op. Mokate Cappucino o smaku czekoladowym (120 g)

  1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)

  6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄3 szklanki zimnej wody + ¹⁄3szklanki wrzątku

WYKONANIE:

Czekoladę ścieramy na wiórki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder i kawę cappucino, stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem wlewamy żelatynę stale mieszając. Nie przerywając mieszania dajemy rozdrobnioną czekoladę. Tak przygotowaną masę szybciutko, aby nam zbyt nie zatężała, rozprowadzamy na warstwie owocowej. Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.

 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Papryka

czwartek, 12 sierpnia 2010 11:19

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Placek makowo- wiśniowy

wtorek, 01 czerwca 2010 10:02

CIASTO Z MAKIEM I WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA PLACEK:
10 białek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1/2 margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
SKŁADNIKI NA MASĘ:
125 g masła roślinnego
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki krupczatki
wiórki kokosowe
DODATKOWO:
2 galaretki wiśniowe
słoik drylowanych wiśni
polewa
WYKONANIE:
Placek: białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę z proszkiem, mak i płynną margarynę. Mieszamy w wyłożonej papierem blaszce pieczemy ok. 30 minut w 180°C.
Biszkopt: z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier, żółtka roztrzepane z octem i mąkę z proszkiem. Mieszamy i pieczemy 25 minut w 180°C.
Masa: z mleka, mąki i wiórków gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem i mieszamy z ostudzonym budyniem.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, dodajemy wiśnie, odstawiamy, by lekko stężała.
Placek nasączamy ponczem. Wykładamy galaretkę. Gdy zastygnie, wykładamy masę, przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewą.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Miodowo mi...

poniedziałek, 08 lutego 2010 12:01


Wow! Ale mnie długo tutaj nie było i nawet nie wiem dlaczego. Mogłabym się usprawiedliwiać brakiem weny lub czasu, ale nie zrobię tego. zamiast tego żeby sie zrehabilitować podaje przepis na karkówkę z miodem, która zrobiła furorę na urodzinach moich i mojego męża.

KARKÓWKA Z MIODEM

SKŁADNIKI:
2 kg karkówki lub żeberek
5- 7 cebul
1 ½ opakowania przyprawy do żeberek z miodem
mały słoik keczupu łagodnego
mały słoik przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu naturalnego
sól
pieczarki

WYKONANIE:
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na porcję i posypujemy przyprawą do żeberek. Karkówkę odstawiamy do lodówki na 2- 3 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę. Do  brytfanny dajemy połowę cebuli na nią karkówkę i pozostałą cebulę. Na koniec dodajemy keczup.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wstawiamy przykryta brytfannę z karkówką. Po godzinie dodajemy przecier pomidorowy wymieszany z miodem i oprószony solą. Pieczemy kolejna godzinę aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia wrzucamy całe pieczarki.
karkówkę podałam z ziemniakami i sałatką z ogórków i przyprawą grillową.









 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Święta

czwartek, 24 grudnia 2009 15:33

.................... ,!, .............. ,!,
................... ~ 6 ~ ........... ~ 6 ~
............. , .... ´ i `.. ,- ^ -, ....´.i.`
..........._,|,_ ... |'''|../ , -'' - , \ .. |"'|
............ '|`.... ,|_|, |.( - `. ).|., |_|,
............/.\. ___)_'(_|__`-´__|__)_(___
.........../`,\)______________________]
.... ....../__\[___]___[___]___[___[__[_]
........./ . o \[_]___[___]___[___]_[__]_]
......../_ , *_\_]……………………………[_[_]
......../ `, .* \_]……………………………['__ ]
......./ … `~ . \] ……… ; ( …( ;……….[_[_]
....../_ . * ., _.\ ……( (. )( ; ( . ; …….[___]
....../ … o .. ~ ' \ … / \. / \ ./ \ / \……[_[_]
...../ . * .... . o.\… | |_| |_| |_| |……[___]
..../_ ,,~~ '. * ' _\_'| |_| |_| |_| |___[_[_]
..../`~,, .. o.......\:::::::::::::::::::::::::\
.../ .* ...`' * … ,',..\ ::::::::: __ :::::::::::\
../_.....o ..~~,, , _\=====\_/======]
./ .. * ......... ,, ~ ' \........._|_.,-_--,
/* .... o ..._~`'*...o \........... (.(_)..)
`-,,~'`' ...* ... _ ,-´.............. `----´
........":-------:"
.........\_____/
_(Õ)___(Õ)___(Õ)___(Õ)___(Õ)___(

Gwiazdki najjaśniejszej, choinki najpiękniejszej.
Prezentów wymarzonych, Świąt mile spędzonych.
Sukcesów na każdym kroku i udanego nadchodzącego Roku.


 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

sobota, 1 października 2016

Licznik odwiedzin:  20 950